Karta Revolut

Banki mogą obawiać się rewolucji, jaką niesie ze sobą karta Revolut. Jest to karta działająca w wielu walutach, która wybiega daleko za produkty oferowane przez banki.

Jakiś czas temu Revolut był to tylko całkiem dobrze rozwijający się startup. Obecnie coraz częściej spotyka się ją w portfelach znajomych w szczególności tych zajmujących się technologią i finansami. Co więcej, karta ta sieje zamęt wśród bankowców. Według badań młodsze osoby mają większe zaufanie do różnego rodzaju spółek technologicznych, a licencja bankowa jest im zbędna. Warto jednak zaznaczyć, że od jakiegoś czasu karta Revolut ją także posiada.

Co to jest ?

Kart Revolut oraz aplikacja jest to produkt stworzony przez brytyjski startup. Przedsiębiorstwo rozpoczęło swoje działanie w lipcu 2015 roku, obecnie może pochwalić się 7 milionami klientów, z czego około 700 tysięcy to Polacy. Mówiąc prosto, jest to karta wielowalutowa, która jest połączona z aplikacją wyposażoną w wiele funkcji. Jest to produkt, który jest dostępny jedynie w Europie. Łączna liczba zrealizowanych transakcji z użyciem karty Revolut to kilkaset milionów, a ich suma przekracza 40 miliardów dolarów. Revolut w swoich szeregach ma aż 600 pracowników, z czego 400, pracuje w Krakowie.

W praktyce karta firmy Revolut oraz ich aplikacja, to niezwykle proste narzędzia do finalizowania pewnych, oraz tanich płatności międzynarodowych. Przedsiębiorstwo pozyskało finansowanie rzędu 336 milionów dolarów od takich firm jak Ribbit Capital, Index Ventures czy Balderton Capital. 7 milinów klientów to kropla w morzu tego, w co celuje Revolut. Ich celem jest pozyskanie jeszcze 93 milionów klientów w ciągu kilku lat.

Jak to działa ?

Zasada działania karty Revolut jest dokładnie taka sama jak każdej innej karty płatniczej. Wkładamy kartę do terminala, płacimy zbliżeniowo bądź tak jak w amerykańskim filmie przesuwamy paskiem magnetycznym. Gdzie jest więc ta cała rewolucja ? Otóż karta wie, w jakiej walucie płacimy i pobiera pieniądze z danego konta.

Na samym starcie musimy dodać środki na nasze subkonto. Przykładowo, jeśli jedziemy do Anglii, to musimy stworzyć subkonto w funtach. Następnie wymieniamy złotówki na funty, a karta podczas płatności będzie wiedziała, jaki fundusz ma obciążyć.

W przypadku kiedy nasze subkonto nie zostanie zasilone bądź nasze funty się skończą, to karta w dalszym ciągu będzie funkcjonować. Pieniądze zostaną pobrane z innego funduszu i przewalutowane na funty. Konto zostanie wybrane na podstawie wielkości saldo, zawsze zostanie wybrane to z największym.

Kiedy mamy do czynienia z dość nietypowymi, bardziej egzotycznymi walutami to sytuacja będzie wyglądała tak jak poprzednia. Środki zostaną pobrane z określonego subkonta i przewalutowane na daną walutę.

Na samym starcie musimy oczywiście zasilić nasze konto z polskiego rachunku. Robimy, to za pomocą przelewu bądź, gdy mamy taką możliwość poprzez podpięcie polskiej karty, jest to znacznie wygodniejsze.